A második ének (1928)

„Megmondom a titkát, édesem a dalnak: Önmagát hallgatja, aki dalra hallgat. Mindenik embernek a lelkében dal van, és a saját lelkét hallja minden dalban. És akinek szép a lelkében az ének, az hallja a mások énekét is szépnek.”

(Babits Mihály: Az ifjú király; III. rész: A vihar)

 

Iskolánkban több mint húsz éve működik énekkar. A kórus vezetője Kovács Márta ének-zene szakos tanárnő. Lelkesedésével, kíváló szakmai hozzáértésével évről évre 50-60 tanulóval szeretteti meg a közös éneklést.

Az énekkar évek óta részt vesz a kerületi és országos kórustalálkozókon, versenyeken. A Budapest XI. kerület Újbuda Pedagógiai Intézete közel tíz éve rendezi a kerületi iskolák énekkarainak kórustalálkozóit, ahol az énekkarok minősítő oklevelet szereznek. A zsűrizésben kimagasló zeneszerzők és karnagyok vesznek részt, többek között Lukin László és Daróczi Bárdos Tamás.
Intézményünkben hagyomány, hogy a kórus minden iskolai ünnepélyen szerepel. Az év egyik fénypontja a karácsonyi koncert, ahol az énekkar az alkalomhoz illő műveket ad elő.

Szoros kapcsolatot ápolunk Gazdagrét oktatási intézményeivel. Énekkarunk rendszeres meghívást kap a szomszédos Mechatronikai Szakközépiskola rendezvényeire és a középiskola diákjaival közös produkciókat is ad elő. Egyik legfontosabb partnerünk a szomszédos Gazdagréti Szivárvány Óvoda. Nemzeti ünnepeink alkalmával az óvoda és az iskola közös megemlékezéseket tart.

Büszkék vagyunk arra, hogy iskolánk végzett tanulói is szívesen és örömmel énekelnek együtt a jelenlegi kórustagokkal, és számos alkalommal hangszeres kísérettel színesítik az előadást.

Nemcsak a kerületben működő Weiner Leo Zeneiskolával gyümölcsöző a kapcsolatunk, hanem a szülők segítségével a különböző zenei intézményekkel is, mint az Operaház és a MATÁV Szimfonikusok.

Egyedül álló lehetőség iskolai énekkarunk számára, hogy 2001 óta, minden alkalommal meghívást kapott Sopronba, a helyi – évente megrendezésre kerülő – Dalos Találkozóra. Felkeresstük a Dalos-hegyi emlékművet, ahol virágot helyeztünk el, emlékezve az 1861-es első – itt megrendezett – dalos találkozóra. Évente a Liszt Ferenc Művelődési Központban a részt vevők ünnepi koncertet adtak.

Az elmúlt  évek érdekessége volt, hogy az énekkar koncertjein, Kodály Zoltán által gyűjtött népdalokból egy népdalfeldolgozást, adtunk elő, amit az Állami Operaházban közreműködő zenész, Zempléni László, zongorára, csellóra és hegedűre hangszerelt.

A zenei kíséretet a iskolánk kiváló zenész növendékei a Spengler hármas ikrek játszották.

 

Videó letölthető

Az énekkari munka elismeréseként a tanulóknak kirándulást szerveztünk a zeneirodalom emlékhelyeinek felkutatására. Többek között jártunk Eisenstadtban, Salzburgban, és Grazban.

 

 

Share